Menu

1. Πρώτα πρέπει να ξέρουμε την μάρκα της κλειδαριάς.Πάνω στο κλειδί θα γράφει είτε τη μάρκα της κλειδαριάς είτε αν είναι αντικλείδι κάποιον κωδικό.Επίσης πάνω στους πίρους της κλειδαριάς μπορεί να γράφει την μάρκα ή κάποιο σύμβολο.Εάν δεν βρείτε σε κάποιο σημείο στοιχεία για την μάρκα της κλειδαριάς επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε.

2.Μετά πρέπει να μετρήσουμε το κέντρο της κλειδαριάς.Για να βρούμε το κέντρο της κλειδαριάς μετράμε με ανοικτή την πόρτα από την εξωτερική πλευρά την απόσταση από το κέντρο της υποδοχής του κλειδιού έως το σημείο που ξεκινούν να βγαίνουν οι πίροι.Στο πλαϊνό μέρος της πόρτας.(Δείτε εδώ σχεδιάγραμμα).

3. Μετράμε πόσους  πίρους έχει η κλειδαριά  και που βρίσκεται η γλώσσα που τραβάει το  πόμολο,πάνω ή κάτω από τους πίρους.

Για παράδειγμα 4 πίροι και γλώσσα κάτω είναι πιο συνηθισμένη.

Δεν μετράμε τον συνολικό αριθμό των πίρων που διαθέτει η πόρτα , μόνο αυτούς που βρίσκονται στην ύψος της κλειδαριάς.

Επίσης κοιτάμε αν η απόσταση μεταξύ των πίρων είναι ίση ή είναι ασύμμετροι.Το συνηθέστερο είναι να απέχουν το ίδιο , όμως υπάρχουν κλειδαριές με διαφορετικά κέντρα ανάμεσα στους πίρους.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο αριθμός των πίρων στην νέα κλειδαριά πρέπει να είναι ίδιος με αυτόν στην παλαιά καθώς και η θέση της γλώσσας για να ταιριάξει σωστά στην πόρτα.

Το πόσες φορές γυρνάμε το κλειδί ώστε να κλειδώσει η πόρτα (συνήθως 2 ή 4), δεν παίζει ρόλο για την επιλογή της νέας κλειδαριάς.

4.Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι αν η πόρτα ανοίγει μέσα δεξιά ή μέσα αριστερά.Για παράδειγμα όπως στεκόμαστε από έξω για να μπούμε μέσα στο σπίτι αν οι μεντεσέδες της πόρτας είναι αριστερά και το κλειδί μπαίνει δεξιά τότε η κλειδαριά είναι αριστερή. Εάν οι μεντεσέδες είναι δεξιά και το κλειδί μπαίνει αριστερά τότε η κλειδαριά είναι δεξιά.ΠΡΟΣΟΧΉ! Αν η πόρτα ανοίγει ανάποδα (προς τα έξω από το σπίτι) τότε την διαδικασία την κάνουμε από μέσα προς τα έξω.(Δείτε σχέδιο εδώ).

Εφόσον έχουμε βρεί την κλειδαριά που μας ταιριάζει μετά πρέπει να επιλέξουμε τον κύλινδρο,το difender και τα διακοσμητικά.

5.Για να επιλέξουμε τη σωστή διάσταση του κυλίνδρου.

Οι κλασσικότερη διάσταση κυλίνδρου για θωρακισμένη πόρτα συνήθως είναι  8εκ. (30 χ 50).

Εάν η εσωτερική ή εξωτερική πλευρά της πόρτας υπάρχει χειροποίητη επένδυση που είναι πιο χοντρή  τότε ανάλογα την πλευρά θα πρέπει να επιλέξετε μακρύτερο κύλινδρο.

Εάν για παράδειγμα από την εσωτερική πλευρά υπάρχει πιο χοντρή επένδυση τότε είναι πιθανόν με το πάχος να χρειαστεί μεγαλύτερος  κύλινδρος 85mm(55-30) για να έρθει πρόσωπο στο διακοσμητικό ή και 90mm(60-30) και πιο σπάνια 100mm(70-30).Εάν  τώρα η πιο χοντρή επένδυση βρίσκεται από την εξωτερική πλευρά θα αυξηθεί η διάσταση του κυλίνδρου προσθέτοντας αυτήν την φορά στα 30mm και διατηρώντας τα 50mm.(Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν και αποστάτες για το difender). Σε περίπτωση που και στις δύο πλευρές υπάρχουν χοντρές επενδύσεις θα υπολογιστεί το μέγεθος του κυλίνδρου σε σχέση με το πάχος.

Για να διαλέξετε τον καταλληλότερο κύλινδρο θα πρέπει να δείτε  τα τεχνικά του χαρακτηριστικά που παρέχει ο κάθε κύλινδρος να αναλογιστείτε την χρήση που θα έχει η κλειδαριά και σίγουρα το επίπεδο ασφάλειας που επιθυμείτε. Έχουμε να σας προτείνουμε μία μεγάλη ποικιλία κυλίνδρων , με κλειδί αποτυπώσεως , με πατενταρισμένο προφίλ κλειδιών ακόμα και με κλειδιά ελεγχόμενης αναπαραγωγής κλειδιών με κάρτα ιδιοκτησίας. Επίσης υπάρχουν κύλινδροι με δυνατότητα αλλαγής συνδυασμών νέων κλειδιών από τον ιδιοκτήτη χωρίς να αλλάζει ο κύλινδρος (μέχρι και τρείς φορές) , ή με κλειδί υπηρεσίας που ενεργοποιείτε και απενεργοποιείτε από τον ιδιοκτήτη.Επίσης μπορούμε να επιλέξουμε το φινίρισμα του κύλινδρου σε χρυσό ή νίκελ  .(Brass-Nickel).

6. Το defender είναι  ατσάλινο προστατευτικό επιστόμιο που μπαίνει στην εξωτερική μεριά της πόρτας και η δουλειά του είναι να προστατεύει τον κύλινδρο και την κλειδαριά από διάφορους τρόπους παραβίασης όπως τρύπημα , θραύση κ.α. Υπάρχουν πολλών ειδών defender-με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και σε διάφορες ποιότητες.Εδώ θα δείτε αναλυτικά τα διάφορα είδη Difender.

7. Διακοσμητικά στοιχεία.

Και αφού έχουμε επιλέξει το σώμα της κλειδαριάς τον κύλινδρο και το Difender το τελευταίο που μένει είναι τα διακοσμητικά.

Το χρώμα  και το μέγεθος των διακοσμητικών που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι ίδια με αυτά που υπάρχουν  στην πόρτα σας.

Πρώτα κοιτάμε  το χρώμα των διακοσμητικών  της πόρτας αν είναι  χρυσό ή νίκελ(inox) ή μπρονζέ. Επιλέγουμε το σωστό χρωματισμό για να υπάρχει το σωστό αισθητικό αποτέλεσμα για να ταιριάζουν  τα νέα διακοσμητικά με τα πόμολα και το ματάκι της πόρτας σας.  Έπειτα ξεχωριστά για την κάθε πλευρά της πόρτας , εσωτερικά και εξωτερικά , ελέγχουμε αν το διακοσμητικό της κλειδαριάς είναι μεγάλο ή μικρό . Δηλαδή αν υπάρχει ένα ενιαίο διακοσμητικό για την οπή της κλειδαριάς και το πόμολο είναι μεγάλο (πλάκα)  ή δύο ξεχωριστά  μικρά (ροζέτες).

Κάποια defender ασφαλείας δεν χρειάζονται εξωτερικό διακοσμητικό γιατί περιλαμβάνεται ήδη στην συσκευασία εάν είναι ροζέτα.

 

Share this Post!

Loading...